Bir günde 3 öğün şu yemekleri yediğimizi varsayalım,
Sabah kahvaltısı:
Yağda yumurta, tereyağ, çay
Öğle yemeği:
Domates çorbası, pirinç pilavı, biftek ve kiraz
Akşam yemeği:
Tavuk kızartma, marul
Bunlar bildiğimiz yemek isimleri. Acaba bu yemeklerde bulunan kimyasal maddeler nelerdir? Hiç merak ettiniz mi?
Yağda yumurta: Ovalbümin, ovomükoid, müsin, globulinler, amino asitler, lipovitellin, livetin, kolesterol, lesitin, kolin, lipitler ve yağ asitleri, lutein, zeaksantin, biotin, beta karoten, pantotenik asit, riboflavin, tiamin, niasin, folik asit, siyanobalamin, demir, kalsiyum, fosfor ve sodyum klorür.
Tereyağ: Bütirik asit, kolesterol, sodyum niasin, kolin, potasyum, glükoz, pridoksal, demir, çinko, laktoz, askorbik asit, karoten, kalsiyum, magnezyum, folik asit, fosfor, alfa tokoferol, kalekalsiferol, riboflavin, siyanobalamin, doymuş yağ asitleri.
Çay: Kafein, tanen, bütanol, izoamil alkol, hekzanol, fenil etil alkol, benzil alkol, geraniol, 3-galliol epikateşin ve daha en az yüz seksen madde.
Domates çorbası: Askorbik asit, sitrik asit, glukoz, sukroz, sodyum klorür, doymuş ve doymamış yağ asitleri, karoten, folik asit, riboflavin, tiamin, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, mangan, fosfor, potasyum, çinko ve bitki proteinleri.
Biftek: Hayvansal proteinler, demir, fosfor, çinko, magnezyum, riboflavin, tiamin, piridoksin, siyanobalamin ve kömürleşmiş kısımlarda alfa-benzpiren (kanserojendir).
Pirinç pilavı: Demir, fosfor, sodyum, bakır, askorbik asit, pantotenik asit, glukoz, sukroz, doymuş yağlar, kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko, tiamin, niasin, maltoz.
Kiraz: Nişasta, selüloz, pektin, früktoz, sakkaroz, glukoz, malik asit, sitrik asit, süksünik asit, amil asetat, anisil propiyonat, beta karoten, askorbik asit, fosfor, potasyum, riboflavin, tiyamin.
Tavuk kızartması: Kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, çinko, mangan, askorbik asit, riboflavin, niasin, pantotenik asit, flavin, folik asit, hidroksokobalamin, kolesterol, aktomiyosin, aktinin, gliseridler, fosfolipidler, kolin, spingomiyelin, kefalin, lesitin, glikojen, polihidroksi aldehitler, poli sakkaritler, nükleik asitler, flavinnükleotitler, lipoprotein, hemler, fosfor, sodyum, bakır, laktat, piridoksin, miyosinler, asetin, fitosterol, kollagen, miyoglobin, sitokrom, lisozomlar, elastin, doymuş ve doymamış yağlar, enzimler.
Marul: Amino asitler, kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, riboflavin, niasin, askorbik asit, doymuş yağlar, glükoz, piridoksal, alfa tokoferol, çinko, mangan, tiamin, sakkaroz, biyotin, karoten, krom, kobalt, bakır, kükürt, pantotenik asit, folik asit.
Kahve: Kafein, metanol, etanol, aseton, metil astatat, furan, izopren, metil bütanol, kafein, dimetil sülfür, propiyon aldehit, uçucu yağlar, ... ve daha yaklaşık üç yüz seksen madde...
Gerçekte biz neler yiyormuşuz. Meğer...
AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder