İnsanlar her gün yürüme, konuşma, koşma, düşünme gibi aktiviteler yapar. Bu aktivitelerin tamamı için enerji gerekir.
İnsanların büyümesi, gelişmesi, yaralarının iyileşmesi için gerekli
olan maddelerin bir kısmı besin olarak dışarıdan alınırken, bir kısmı alınan besinlerden
vücutta sentezlenir.
Bu besinler, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve minerallerdir.
Sindirim
Besin maddelerinin enzimler yardımıyla sindirim
sisteminde hücrelere geçebilecek kadar küçük moleküllere parçalanması olayı
"sindirim"dir.
Vücuda alınan besinlerin kullanılabilir hale gelmesi için sindirilmesi gerekir.
Alınan besin
maddelerinin mekanik parçalanması, ağızda çiğneme ile başlar, mide ve bağırsak düz kaslarının kasılması ile devam eder.
Kimyasal parçalanma ise midenin, karaciğerin, pankreasın ve ince bağırsağın salgıladığı bazı enzimler aracılığı ile yapılmaktadır. Bu enzimler,
karbonhidrat, protein ve yağları kolayca absorbe
olabilecek büyüklüğe parçalarlar.
Mekanik ve kimyasal parçalanma sonucu oluşan son ürünler su,
mineral ve vitaminler ince bağırsaktan kana verilir.
Karbonhidratların Sindirimi
Sindirim sisteminde birçok organ görev alır. Önce ağıza alınan besinler, dişlerle parçalanarak
yutulabilecek hale getirilir. Bu sırada tükürük bezlerinde salgılanan amilaz (pityalin) enzimi yardımıyla suda
çözünebilen nişasta moleküllerinin bir kısmı maltoz ve glikoz
gibi daha küçük moleküllere parçalanır.
Olayda su kullanıldığı için bu bir
hidroliz tepkimesidir.
HO−[C6H10O5]n−OH ------ n HO−C6H10O5−OH
Nişasta molekülleri,
ağızdan mideye oradan
ince bağırsağa gelir. Burada
amilaz enzimi yardımıyla suda
çözünmeyen nişasta benzeri
karbonhidratlar küçük moleküllere ayrılarak kana karışır.
Proteinlerin Sindirimi
Sindirim olayı sırasında midemizde
pepsin enzimi yardımıyla proteinler
polipeptitlere hidroliz olur.
Oluşan polipeptitler
onikiparmak bağırsağını geçerek pankreas
tarafından salgılanan tripsin
enzimiyle dipeptit ve amino asitlere dönüşür.
Dipeptitler ise ince bağırsakta erepsin enzimi yardımıyla hidrolize uğrayarak amino
asitleri oluşturur.
Proteinlerin amino asitlere kadar olan hidroliz tepkimeleri genel olarak
aşağıdaki şekilde
gösterilebilir:
H2N−[R−CH(NH)CO]n−OH ---- nR−CH(NH2)−COOH (Amino asit)
Amino asit formülündeki −R harfi, −CH3, −C2H5 gibi gruplardır.
Yağların Sindirimi
Sindirim olayında, yağların hidrolizi,
karaciğerden gelen bazik
safra salgısı ve pankreastan
gelen lipaz enzimi yardımıyla onikiparmak bağırsağında olur.
Yağların hidrolizi
sonunda yağ asitleriyle
gliserin oluşur.
Yağ + Su ------
Gliserin + Yağ asidi
Sindirim olayında, besinler küçük moleküllere parçalanarak, suda çözünebilir küçük
moleküller haline gelip kana karışarak hücrelere taşınma olmaktadır. Taşınma olayında gerekli olan
enerji de solunum sırasındaki yanma olayından elde
edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder